tirsdag den 18. februar 2014

Speltboller


I lagkagehuset har jeg 2 yndlingsboller, som jeg skiftes til at spise i min pause. Den ene yndling er speltbollerne. Da jeg for tiden ikke arbejder så meget, så savner jeg speltboller! Derfor har jeg prøvet at bage nogle selv. Jeg må dog indrømme, at de ikke er lige så gode som lagkagehuset, men tror også det er umuligt at gøre de dygtige bagere kunsten efter. Især når man bager i en miniovn ; ) Selvom de ikke slår lagkagehusets, så skal det altså siges, at de her speltboller også er vildt gode, og værd at bruge tid på at bage. Det er i hvert fald helt sikkert, at det ikke er sidste gang, at jeg bager disse : ) 


Ingredienser

  • 15 g gær
  • 1 dl surdej
  • 0,5 L Vand
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk honning
  • 300 g. speltmel
  • 300 g hvedemel


Fremgangsmåde
Gæren opløses i vandet sammen med surdej, salt og honning. Jeg brygte min kitchen aid, da den er god til at få blandet dejen godt sammen. 
Nu tilsættes speltmelet og derefter hvedemelet lidt af gangen. Dejen skal æltes godt igennem, men ikke ved for høj hastighed, da spelt er lidt mere følsomt end almindelig hvede. Dejen skal være sej, smidig og stadig ret våd. Når dejen har æltet i ca 8-10 min, skal den over i en skål, der kan være i køleskabet. Skålen smørres med olie, og så hældes dejen i og dækkes over med et låg eller vitavap. Dejen skal hæve i køleskabet i omkring 24 timer. 
Næste dag hældes dejen ud på et let meldrysset bord. Man vælger selv den mel, man gerne vil have på ydersiden af bollerne. Nu vender jeg dejen 2 gange over hinanden, og skærer med en dejskraber bollerne ud. 
De bages ved 230 grader (gerne en højere temperatur hvis ens ovn kan og gerne på en stenplade hvis det er muligt. De bages i 10-15 min. 
De afkøles på en rist og så er de klar til at blive spist.
Jeg fik 15 boller ud af opskriften. - Fik dog lige spist én, inden jeg nåede at tage billedet ; ) 








Ingen kommentarer:

Send en kommentar